A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix

Gazdaság, 2021.07.09

A világot sújtó járványhelyzet ellenére a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. sajószentpéteri gyárában meg tudták tartani a munkavállalókat, folyamatos a termelés, világpiaci terméket gyártanak, több mint százan - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken, az üzemben tett látogatásán.

A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen egy éve adták át a Főnix 500 négyzetméteres üzemét, amely 185 millió forintból épült meg, és ahol megváltozott munkaképességűek gyártanak márkás síbakancsot.

Az államtitkár felidézte, hogy a döntés 2020. március elején született meg a "Megváltozott Munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása" elnevezésű programról. Ezzel a kormány célul tűzte ki azon megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatását, akiknek foglalkoztatási rehabilitációja lehetséges, és akik képzettségi szintjüknek megfelelő munkakörben nem voltak elhelyezhetőek. A program megvalósítására mintegy 800 millió forintot hagytak jóvá.

Bodó Sándor úgy fogalmazott: az embereknek talán a legfontosabb az egészségügy és az értékes munkavégzés, így vannak ezzel a megváltozott munkaképességűek is. Fontos, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiac teljes világába, amint ez megtörtént a sajószentpéteri üzem számos munkavállalójával is. A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság koordinálja.

Csereklyei Dániel, a Főnix ügyvezető igazgatója az elmúlt egy évet értékelve hangsúlyozta: ez az időszak a projekt minden résztvevője számára bebizonyította, hogy összetett és komplex termelési folyamatokra, vagyis értékes és értékteremtő feladatok ellátására is képesek a megváltozott munkaképességűek.

A vállalat jelenleg 6 megyében 12 akkreditált üzemben folytat rehabilitációs célú foglalkoztatást.

A nonprofit cég a sajószentpéteri üzem első egy év eredményei között tartja számon, hogy miközben eleinte partneri segítséget kértek a minőségellenőrzéshez, a jó teljesítménynek köszönhetően mára már ez is a saját kezükbe került.

Jelentősen tudták növelni termelékenységüket is, 8 órában a kezdeti 150 pár síbakancs gyártásáról mostanra már 350-400 párra emelkedett a termelés. Terveik között szerepel ehhez kapcsolódva a motivációs bérezés bevezetése, napi 400 pár gyártott bakanccsal.

A Főnix 1998 óta működik, 2014 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, országszerte több mint 700 embert. Az elmúlt évi árbevétele meghaladta a 2 milliárd forintot.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix A válság alatt is megtartotta dolgozóit a sajószentpéteri Főnix
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!