A várakozás felett nőtt a kínai GDP a negyedik negyedévben

Gazdaság, 2022.01.17

A vártnál jobban nőtt a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék Kínában az egy évvel korábbihoz képest, de ezzel együtt is másfél éve a legkisebb lett a növekedés üteme. Az előző negyedévihez képest viszont az egész évben a legnagyobb GDP-növekedés a negyedik negyedévben volt a pekingi statisztikai hivatal hétfőn publikált jelentése szerint.

A negyedik negyedévben 4,0 százalékkal nőtt a kínai GDP az egy évvel korábbihoz képest a piacok által várt 3,6 százalék helyett. A harmadik negyedévben 4,9 százalékos volt az éves növekedés.

Az előző negyedévihez képest 1,6 százalékkal nőtt a kínai bruttó hazai termék a tavaly utolsó negyedévben. A harmadik negyedévben 0,7 százalékos volt a negyedéves növekedés, a negyedik negyedévre pedig 1,1 százalékot várt a piac.

Az éves GDP 8,1 százalékkal nőtt 2021-ben Kínában a 2020-as 2,2 százalék után. A kormány "6 százalék feletti" GDP-növekedést várt 2021-re.

A tavalyi GDP-növekedéshez a lakossági fogyasztás 65,4 százalékban járult hozzá a 2020-as 54,3 százalék után. A megelőző években 60 százalék körül mozgott a lakossági fogyasztás aránya a bruttó hazai termékben.

Decemberben az ipari termelés 4,3 százalékkal nőtt Kínában az egy évvel korábbihoz viszonyítva, felgyorsult az előző havi 3,8 százalékos növekedéshez képest, és meghaladta a 3,6 százalékos piaci várakozásokat is. A decemberben elért éves növekedési ütem a legnagyobb lett tavaly augusztus óta. Az egész évben 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme 1,7 százalékra lassult decemberben a novemberi 3,9 százalékról, azaz jóval nagyobb mértékben lassult a piaci várakozásoknál. Elemzők 3,7 százalékos éves növekedést vártak decemberre. A decemberben elért növekedési ütem a legkisebbnek bizonyult 2020 augusztusa óta. Az egész évben 12,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2020-hoz képest, amikor 3,9 százalékkal csökkent 2019-hez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!