A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom nyeresége

Gazdaság, 2021.05.11

A Magyar Telekom konszolidált adózott eredménye éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan 10,1 milliárd forintra nőtt az idén az első negyedévben, a tavalyi mintegy 800 milliós veszteség után - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság árbevétele 1,9 százalékkal 162,3 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben.

A Portfolio.hu által közölt konszenzus szerint az elemzők 8,2 milliárd forint adózott eredményt és 162,7 milliárd forint árbevételt vártak a negyedévre.

A jelentés szerint az összes bevétel a vezetékes és mobil szolgáltatási bevételek magasabb hozzájárulása miatt nőtt, miközben a vezetékes szélessávú internet hozzájárulásának növekedési dinamikája csökkent.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki kiemelte: a járvány harmadik hulláma minden korábbinál súlyosabbnak bizonyult, ennek ellenére a cég képes volt gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez, javította pénzügyi és működési eredményeit.

A mobil bevételek éves összevetésben 2021 első negyedévében 2,5 százalékkal, 90,4 milliárd forintra nőttek a mobil adatbevételek emelkedésének köszönhetően, ami ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételek hatását.

A vezetékes bevételek 2021 első negyedévében éves összehasonlításban 1,9 százalékkal, 53,8 milliárd forintra nőttek, mivel a TV-bevételek a társaság leányvállalatainak piacain, Magyarországon és Észak-Macedóniában tapasztalt további emelkedése teljes mértékben ellensúlyozta a hangalapú bevételek folytatódó visszaesését.

A rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételek 2021 első negyedévében mérsékelten csökkentek, 18,1 milliárd forintot elérve, ami a közszféra számára teljesített alacsonyabb projektvolumen, valamint az ezt ellensúlyozó magasabb vállalati szektorból származó bevételek együttes hatását tükrözi. Eközben az észak-macedóniai testreszabott megoldási projektekből származó bevételek a korábbi magas szintről éves összehasonlításban csökkentek.

A közvetlen költségek éves összehasonlításban 3,1 százalékkal, 69,2 milliárd forintra nőttek 2021 első negyedévében, főként a növekvő összekapcsolási és TV-tartalomhoz kapcsolódó költségek, valamint a magasabb eszközértékesítési költségek miatt.

A bruttó fedezet éves összevetésben 1 százalékkal emelkedett 93,1 milliárd forintra az első negyedévben. A vezetékes és mobil működés hozzájárulását részben ellensúlyozta az összekapcsolási költségek és a távközlési adó negatív hatása, valamint az egyéb közvetlen költségek növekedése, beleértve a magasabb TV tartalomdíjakat.

A közvetett költségek jelentősen javultak, éves összevetésben 2,9 milliárd forinttal 2021 első negyedévében, mivel a bázisidőszak költségét egyszeri, leépítéshez kapcsolódó tételek terhelték.

A Capex (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) költés a spektrum licenszek nélkül 2021 első negyedévében éves összehasonlításban mérsékelten csökkent, 20,1 milliárd forintra. További 83,1 milliárd forintot könyveltek spektrum Capexként a 900 megahertzes (MHz) és 1800 MHz-es frekvenciasávok aukcióját követően. A Magyar Telekom várhatóan 44,3 milliárd forintot fizet ki a frekvenciablokkokért 2022 első negyedévében, és az aktivált időszakos frekvenciadíjak kifizetése is ettől a dátumtól esedékes.

A szabad cash-flow kiáramlás kissé javult: az előző év azonos időszakában elért 18,3 milliárd forintot követően 17,1 milliárd forintot ért el 2021 első negyedévében, 35,7 milliárd forintos ingatlanokra, gépekre, berendezésekre és immateriális javakra fordított kifizetés miatt a viszonylag magas 2020 negyedik negyedévi Capex és a szokásos szezonális működőtőke-bővülés mellett.

A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 8,2 százalékkal 50,2 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben.

Az idei évre a Telekom publikus célkitűzései változatlanok: a bevételeknél és EBITDA eredményben az idén és jövőre egyaránt 1-2 százalékos növekedésre számítanak. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2020-as 106 milliárd forinttal megegyező lehet, vagy enyhén meghaladja azt.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 339 forint, a legmagasabb 421,5 forint volt. Kedden a Magyar Telekom árfolyama 418 forint maradt, forgalma 215,4 millió forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!