A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben

Gazdaság, 2021.01.14

A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 18,1 százalékkal nőtt a múlt év utolsó hónapjában éves összehasonlításban. Az export bővülése ezzel ugyan alulmaradt a novemberi, több mint kétéves csúcsnak számító 21,1 százalékos emelkedéshez képest, ám meghaladta az elemzők által előre jelzett, 15 százalékos növekedési ütemet.

A behozatal dollárban számolt értéke szintén a vártnál lendületesebben, 6,5 százalékkal nőtt éves bázison a múlt hónapban. Az import bővülésének üteme ezzel a leggyorsabb szintre emelkedett szeptember óta, a negyedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően. Elemzők 5 százalékos bővülésre számítottak a novemberi 4,5 százalékos növekedés után.

A múlt év egészét tekintve az export 3,6 százalékkal nőtt, az import pedig 1,1 százalékkal esett vissza 2019-hez képest.

A kínai külkereskedelmi mérleg újabb rekordot döntve 78,17 milliárd dolláros többlettel zárt decemberben. Elemzők 72,35 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a novemberi - az addig regisztrált, legmagasabb adatnak számító - 75,43 milliárd dolláros többlet után. 2020-ban Kína összesen 535,03 milliárd dollárnyi kereskedelmi többletet halmozott fel, ami a legmagasabb adat volt 2015 óta.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 10,9 százalékkal emelkedett, az importé pedig 0,2 százalékkal csökkent decemberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 516,81 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel. A múlt év egészét tekintve az export jüanban számolt értéke 4 százalékkal emelkedett, az importé pedig 0,7 százalékkal esett vissza 2019-hez viszonyítva.

A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína exportja tavaly 7,9 százalékkal 451,8 milliárd dollárra nőtt, miközben az Egyesült Államokból származó import 9,8 százalékkal 134,9 milliárd dollárra bővült. Kína kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben ezzel 316,9 milliárd dollárt tett ki a múlt évben.

A dollárban denominált értékek alapján 2020 egészét tekintve Kína az Európai Unióba irányuló exportja 6,7 százalékkal 390,9 milliárd dollárra, az EU-ból származó importja pedig 2,3 százalékkal 258,5 milliárd dollárra növekedett 2019-hez képest. Kína ezzel 132,4 milliárd dollárnyi kereskedelmi többletet halmozott fel az EU-val szemben.

Kína gazdasági helyreállása 2020 harmadik negyedévében tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága a múlt év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. Az utolsó negyedéves GDP adatokat hétfőn közlik majd.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság 2020-ban 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve. Az IMF múlt pénteken megerősítette októberben kiadott, 1,9 százalékos előrejelzését a kínai GDP tavalyi növekedésére vonatkozóan. 2021-re a Világbank és az IMF egyaránt a kínai gazdaság 7,9 százalékos bővülését valószínűsíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!