A várt mértékben lassult a Conference Board amerikai makrogazdasági indexének növekedése szeptemberben

Gazdaság, 2020.10.22

Az elemzők által várt mértékben lassult a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai makrogazdasági folyamatokat 3-6 hónapra előre jelző indexének növekedése szeptemberben.

Az intézet csütörtökön közölte, hogy a tíz makrogazdasági mutatót összesítő indikátor (Leading Economic Indicator/LEI) értéke szeptemberben 0,7 százalékkal 107,2 pontra emelkedett az augusztusi 1,4 százalék, a júliusi 2 százalék és a júniusi 3 százalék erősödést követően.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

A Conference Board egyik vezető elemzője rámutatott arra, hogy a szeptemberi mutatót elsősorban a munkanélküli segélykérelmek számának csökkenése és a lakásépítési engedélyszámok emelkedése hajtotta fel. Hozzátette: a LEI mutató növekedésének a mérséklődése azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság növekedése lassul a negyedik negyedévben (a harmadik negyedévhez képest), és hogy a szeptemberi mérőszám alapján valószínűleg nem tartható a Conference Board negyedik negyedévi 1,5 százalékos évesített ütemű GDP-növekedési előrejelzése.

A LEI tíz amerikai makrogazdasági mutatóból képzett összetett indikátor, amelynek kiszámításánál figyelembe veszik egyebek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipari ágazat és a szolgáltató szektor teljesítményét.

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!