A vártnál erősebben bővült a foglalkoztatás októberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.10.31

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás októberben az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év tizedik hónapjában 227 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél kisebb értéket, 189 ezres növekedést vártak októberre. A szeptemberre közölt 230 ezres növekedést lefelé, 218 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott: a jól képzett munkaerő jelentős hiányának dacára a foglalkoztatottság tovább bővül. Ebben a környezetben előnyben vannak a nagyobb munkaadók, amelyek inkább képesek versenyképes béreket és juttatásokat kínálni a munkavállalóknak.

Októberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 29 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 96 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 102 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés több mint négyötöde jutott a szolgáltatóipari szektorra (189 ezer). Az árutermelésben 38 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ezen belül a feldolgozóiparban 17 ezerrel, az építőiparban 17 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig négyezerrel emelkedett a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó októberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 190 ezres növekedést várnak a szeptemberi 134 ezres emelkedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!