A vártnál erősebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban az euróövezetben

Gazdaság, 2020.04.03

A vártnál jóval erősebb ütemben nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma februárban, még azelőtt, hogy a tagállamok elkezdtek sorra bevezetni szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezésének céljából.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten pedig 3,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők éves bázison 1,7 százalékos emelkedésre számítottak a januári, a felülvizsgálat után 1,7 százalékosról 2,2 százalékosra javított növekedés után. Havi szinten elemzők 0,1 százalékos növekedést vártak az előző havi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,8 százalékkal, éves összevetésben pedig 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző hónapban mért 0,8 százalékos, illetve 2,4 százalékos emelkedés után.

Az előző év februárjához képest az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma az euróövezetben 3,2 százalékkal, az unióban pedig 3,1 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagot nem számítva a nem élelmiszeripari termékek eladásai az euróövezetben 2,9 százalékkal, az unióban pedig 3,6 százalékkal ugrottak meg. Kiemelkedően erős ütemben, az euróövezetben 11,1 százalékkal, az unióban pedig 12,1 százalékkal, nőtt a csomagküldő szolgálatok és az internet révén bonyolított forgalom. A gyógyszer és gyógyászati termékek fogalma az eurozónában 3,8 százalékkal, az EU-ban pedig 4,3 százalékkal nőtt. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,6 százalékkal emelkedett.

Éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom összességében a legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal Romániában nőtt, megelőzve Magyarországot (11,4 százalék), valamint Portugáliát (8,7 százalék). Csökkenést mértek Szlovéniában, 5,2 százalékot.

Az euróövezetben januárhoz képest az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 2,4 százalékkal ugrott meg, az üzemanyagok kivételével a nem élelmiszeripari termékek forgalma pedig 0,2 százalékkal nőtt, míg a benzinkutaké 0,1 százalékkal csökkent. Az unióban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 2,1 százalékkal, a nem élelmiszeripari termékeké 0,2 százalékkal, a benzinkutaké pedig 0,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a csomagküldő szolgálatok és az internet révén bonyolított forgalom bővült: az euróövezetben 5,6 százalékkal, az unióban pedig 5,1 százalékkal.

Az uniós tagállamok közül havi szinten a legnagyobb mértékben Észtországban (4,4 százalék) nőtt a kereskedelmi forgalom, megelőzve Lettországot (3,5 százalék) és Portugáliát (3,0 százalék). Csökkenést mértek Írországban (2,7 százalék), Szlovéniában (1,8 százalék), majd Horvátország és Lengyelország következik, egyaránt 0,2 százalékkal. Magyarországon havi összevetésben 1,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!