A vártnál erősebben nőtt az euróövezet ipari termelése októberben

Gazdaság, 2018.12.12

A vártnál erősebben nőtt az euróövezet ipari termelése októberben éves összehasonlításban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentés szerint, naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 1,2 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, havi szinten pedig naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékos emelkedést mértek októberben.

Elemzők éves összevetésben csak 0,7 százalékos emelkedésre számítottak az előző havi 0,8 százalékos növekedés után. Havi szinten a 0,2 százalékos emelkedés összhangban állt az elemzői várakozásokkal. Szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,6 százalékos visszaesést mértek.

Az Európai Unió 28 tagállamában szeptemberhez képest szintén 0,2 százalékkal, tavaly októberhez képest pedig 1,3 százalékkal bővült az ipari termelés. Szeptemberben az unióban 1,0 százalékkal bővült az ipari termelés éves összevetésben, míg havi szinten 0,4 százalékos volt a csökkenés.

Októberben havi összevetésben a legnagyobb mértékben Litvániában nőtt az ipari termelés, 7,4 százalékkal, Szlovéniában 2,5 százalékkal, Magyarországon és Svédországban pedig egyaránt 2,1 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Finnországban mérték, 2,6 százalékosat, majd Görögország következik 1,5 százalékkal, Lettország 1,2 százalékkal és Csehország 1,1 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Litvánia ipari termelése nőtt, 9,2 százalékkal. Írországban 6,1 százalék, Lengyelországban pedig 5,0 százalék volt a növekedés. A legerősebb visszaesést Horvátországban mérték, 2,4 százalékot, Lettországban 1,9 százalékot, Görögországban pedig 1,0 százalékot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!