A vártnál erősebben nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban októberben

Gazdaság, 2021.11.16

A vártnál erősebb ütemben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban októberben, mivel az ellátási lánc zavarai által sújtott autógyártó ágazat meglepően jól teljesített, ráadásul kifutottak az Ida hurrikán kedvezőtlen hatásai.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva havi összevetésben 1,6 százalékkal, 2019 decembere óta a legmagasabb szintre emelkedett az ipari termelés. Elemzők 0,7 százalékos növekedésre számítottak a szeptemberben mért 1,5 százalékos csökkenés után.

A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,7 százalékos csökkenés után 1,2 százalékkal, 2019 márciusa óta a legmagasabb szintre emelkedett. A gépjárművek és -alkatrészek termelése 11,0 százalékkal ugrott meg a szeptemberi 7,1 százalékos, illetve az augusztusi 3,0 százalékos csökkenés után. Az autógyártást nem számolva havi szinten 0,6 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 5,1 százalékkal nőtt a feldolgozóipari termelés októberben.

A feldolgozóipar az amerikai gazdaság nagyjából 12 százalékát fedi le. Növekedését még mindig az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja, a vállalkozások pedig minden erejükkel igyekeznek feltölteni kimerült készleteiket.

Tavaly októberhez képest 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés. A feldolgozóipar teljesítménye 4,5 százalékkal, a közműveké 3,0 százalékkal, a bányaiparé pedig 11,8 százalékkal emelkedett.

Októberben az ipari kapacitások kihasználtsága 1,2 százalékponttal, 76,4 százalékra emelkedett, de így is 3,2 százalékponttal marad el a hosszú távú (1972-2020) átlagtól. Szakértők gyengébb adatot vártak, 75,9 százalékra számítottak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

Az ipari termelés 2020-ban, a koronavírus-járvány által dominált évben 7,2 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal csökkent, míg 2018-ban 3,2 százalékkal, 2017-ben pedig 1,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az idei első negyedévben az amerikai ipari termelés 4,0 százalékos, a másodikban 6,4 százalékos, a harmadikban pedig 3,9 százalékos évesített ütemben nőtt. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye évesítve 2,8 százalékkal, 5,0 százalékkal, illetve 4,8 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!