A vártnál erősebben nőtt az ipari termelés az euróövezetben júliusban

Gazdaság, 2021.09.15

A vártnál jobban teljesített az euróövezet ipara júliusban, ami az állóeszközök és a nem tartós fogyasztási cikkek növekvő termelésének köszönhető.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 1,5 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval kisebb, 0,6 százalékos emelkedést vártak a júniusi 0,1 százalékos, illetve a májusi 1,1 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 7,7 százalékkal ugrott meg az ipari termelés júliusban. Elemzők gyengébb 6,0 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 10,1 százalékos növekedés után.

Bár kétségtelenül kedvező hír, hogy két hónap után júliusban ismét nőtt havi szinten az ipari termelés a szűk ellátási keresztmetszetek dacára, elemzők arra figyelmeztettek, hogy várni kell a szeptemberi adatokig, mert csak akkor derül ki, mennyire normalizálódtak az ellátási láncok és nő a termelés. Ennek az az oka, hogy a júliusban kezdődő nyári szabadságok miatt az ipari termelés általában hagyományosan alacsonyabb és a szezonális kiigazítás miatt a havi összevetésű adatok még erősebbek.

Júliusban havi összevetésben a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 3,5 százalékkal, a tőkejavaké 2,7 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,4 százalékkal bővült, míg az energia előállítása 0,6 százalékkal csökkent.

Éves összehasonlításban a beruházási javak termelése 5,9 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 10,1 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkeké 9,8 százalékkal, a félkész termékeké pedig 11,2 százalékkal ugrott meg, míg az energiatermelés 1,0 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió 27 tagállamában júniushoz képest 1,4 százalékkal emelkedett, míg tavaly júliushoz viszonyítva 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés csak Portugáliában csökkent, 0,1 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 26,4 százalékkal Belgium ipari termelése nőtt, a sorban következő Írországban 19,2 százalékra, Litvániában pedig 15,0 százalékra rúgott az ütem.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban, lassult az ütem a júniusi 6,7, illetve a májusi 19,8 százalékos emelkedéshez képest.

Havi összevetésben Írországban bővült legerősebben az ipari termelés júliusban, 7,8 százalékkal, Belgiumban 5,0 százalékkal, Portugáliában pedig 3,5 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Litvániában mérték, 2,0 százalékosat, majd Szlovénia következik 1,8 százalékkal és Horvátország 1,6 százalékkal.

Írországban továbbra is a nemzeti statisztikai hivatal számítási modelljeinek módosítása eredményezi a kiemelkedő értékeket.

Magyarország ipari termelése júniushoz képest 0,5 százalékkal csökkent, tavaly júliushoz viszonyítva azonban 10,2 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!