A vártnál is erősebben nőtt Oroszországban az ipari termelés áprilisban

Gazdaság, 2021.05.26

Jelentősen, a vártnál is nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés éves szinten áprilisban Oroszországban.

Az orosz statisztikai hivatal kedden közölte, hogy tavaly áprilishoz képest 7,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés. Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők 6,4 százalékra számítottak a márciusban mért 2,3 százalékos növekedés után.

Szezonális és naptári kiigazítással számolva 4,5 százalékkal csökkent az ipari termelés márciushoz képest. A nyersadatok szerint havi szinten nem változott a termelés áprilisban, míg márciusban 1,2 százalékkal nőtt.

Áprilisban a feldolgozóipar termelése éves összevetésben 14,2 százalékkal ugrott meg, jelentősen gyorsult a növekedés üteme a márciusi 5,4 százalékhoz képest. A bányaipari termelés viszont továbbra is csökkent, de a márciusi 4,6 százalék után már csak 1,8 százalékkal.

Oroszországban tavaly márciusban még szerény mértékben, 0,3 százalékkal nőtt éves szinten az ipari termelés, de utána egészen idén márciusig minden hónapban csökkent a koronavírus-járvány következményeként. A visszaesés tavaly májusban volt a legnagyobb, 9,6 százalékos, decemberben pedig a legkisebb, 0,2 százalékos.

Az idei első negyedévben 0,9 százalékkal csökkent az orosz ipari termelés tavaly január-márciushoz képest, de az idei év első négy hónapjában éves összehasonlításban már 1,1 százalékos növekedést mértek.

Elemzők arra számítanak, hogy idén 3,8 százalékkal nő Oroszország ipari termelése. A gazdaságfejlesztési minisztérium ennél jóval szerényebb, 2,0 százalékos növekedési ütemre számít.

Oroszországban tavaly 2,6 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!