A vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedtek januárban az amerikai termelői árak

Gazdaság, 2021.02.17

A piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek januárban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban megugorhat az infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) szerdán közölt adatai szerint januárban az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek a termelői árak, ami a statisztikai adatgyűjtés kezdete, 2009 decembere óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,4 százalékos emelkedést vártak a decemberben mért 0,3 százalékos növekedés után.

A szolgáltatások árai 1,3 százalékkal, a javaké 1,4 százalékkal emelkedtek, az energiaárak pedig 5,1 százalékkal ugrottak meg a decemberi 4,9 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 1,2 százalékkal nőtt, ami az indexszámítás kezdete, 2013 szeptembere óta a legnagyobb mérték. Decemberben még csak 0,4 százalékos volt a növekedés üteme.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak januárban, ami a tavaly januári 2,0 százalékos emelkedés óta a legnagyobb mérték. Elemzők csak 0,9 százalékot vártak a decemberi 0,8 százalékos növekedés után.

Az éves összevetésű termelői maginfláció a decemberi 1,1 százalék után 2,0 százalékra kúszott fel, ami a 2019. júniusi 2,1 százalékos emelkedés óta a legerősebb ütem.

Elemzők számítottak arra, hogy gyorsulni fog a pénzromlás üteme, ahogy a kormány még több pénzt pumpál a gazdaságba a növekedés ösztönzésére, illetve a gyenge bázisadatok hatására.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a gazdaság fellendülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!