TV műsor

A vártnál kevésbé bővült a foglalkoztatás novemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.12.06

A vártnál kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatás novemberben az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet csütörtökön közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év tizenegyedik hónapjában 179 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél nagyobb értéket, 195 ezres növekedést vártak novemberre. Az októberre közölt 227 ezres növekedést lefelé, 225 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke kiemelte: bár a munkaerőpiac jól teljesített, a foglalkoztatottság növekedési üteme enyhén lassult. A bővülés majdnem 70 százaléka a középvállalatokra jutott, ami azt jelzi, hogy képesek nagyobb bérekkel és juttatásokkal magukhoz csábítani új munkavállalókat. Ez egyben azt is mutatja, hogy a középvállalkozásokra kevésbé hatnak a nagyvállalatok tevékenységét hátráltató globális kihívások.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője rámutatott, hogy bár a foglalkoztatottság erősen növekszik, valószínűleg elérte csúcsponját, és lassul az ütem. A vállalatoknak egyre nehezebb lesz új munkavállalókat találniuk a nagyon feszes munkaerőpiacon, pedig a betöltetlen álláshelyek száma rekordnagyságra nőtt.

Novemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 46 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 119 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 13 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés több mint 91 százaléka jutott a szolgáltatóipari szektorra (163 ezer). Az árutermelésben 16 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ezen belül a feldolgozóiparban 4 ezerrel, az építőiparban 10 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig kétezerrel emelkedett a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 205 ezres növekedést várnak az októberi 250 ezres emelkedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!