A vártnál kevésbé csökkent a foglalkoztatottság márciusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.04.01

A vártnál jóval kevésbé csökkent a foglalkoztatás az Egyesült Államokban márciusban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adatai szerint.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év harmadik hónapjában 27 ezerrel csökkent a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők jóval nagyobb, 150 ezres csökkenést vártak.

A februárra közölt 183 ezres növekedést lefelé, 179 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Az eredményt azonban torzítja, hogy a jelentést mindig az adott hónap 12. napjáig beérkező adatok alapján állítják össze, így a most közölt márciusi adatok nem tükrözik teljes egészében az új koronavírus által okozott járvány hatását a foglalkoztatottsági helyzetre.

Az Egyesült Államokban március közepétől kezdtek el igazán szigorú intézkedéseket bevezetni a járvány megfékezésének érdekében, és ennek hatására lefékezett az amerikai gazdaság, erős elbocsátási hullám indult.

Az ADP jelentése szerint márciusban a csökkenés kétharmada a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol márciusban 18 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 9 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

A foglalkoztatottság azonban csak a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál csökkent, mégpedig 90 ezerrel. Az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál még 7 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 56 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó márciusi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 100 ezres csökkenést várnak a februári 273 ezres emelkedés után.

Az ADP adatai szerint 2019 egészében havi átlagban több mint 159 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 300 ezerrel januárban, a legkevésbé 41 ezerrel, májusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!