A vártnál kevésbé csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye márciusban

Gazdaság, 2020.04.01

A vártnál kevésbé csökkent a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államokban márciusban, de az új koronavírus által okozott járvány hatására az új megrendelések állománya és a foglalkoztatottság 11 éves mélypontra zuhant, ami erősíti azokat a véleményeket, miszerint az amerikai gazdaság már recesszióba került.

Erről tanúskodnak az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének szerdán közzétett végleges adatai.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,1 pontra csökkent a februári 50,1 pontról. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők 44 pontos értékre számítottak, de az ISM felméréséhez az adatok gyűjtését még a vállalatok széles körű leállítása előtt fejezték be.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Az ISM beszerzésimenedzser-indexének 42,8 pont alá kell kerülnie ahhoz, hogy megbízhatóan jelezze a szélesebb gazdaság recesszióját. Jelenlegi értéke 1,8 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

A BMI alindexei közül a termelésé 2,6 ponttal 47,7 pontra süllyedt. Az árindex 8,5 ponttal 37,4 pontra zuhant, míg elemzők 41,2 pontot vártak. Az új megrendelések mutatója 7,6 ponttal 42,2 pontra esett, de elemzők emelkedésre, 50,2 pontra számítottak. Az új exportmegrendelések alindexe 4,6 ponttal 46,6 pontra csökkent. A foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke 3,1 ponttal 43,8 pontra süllyedt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index vártnál kisebb csökkenése mögött az áll, hogy jelentősen nőtt a beszállítások ideje. Normális esetben a beszállítások elhúzódását a termelés növekedésével hozzák összefüggésbe, de jelen esetben nem az erős keresletet jelzi, hanem a kínálat hiányát.

Az Egyesült Államokban az ország több mint fele került valamilyen zárlat alá, mivel a hatóságok igyekeznek megfékezni a járvány terjedését a szabad mozgás korlátozásának révén. Az ellátási láncokban okozott zavarok mellett a járvány a kereslet csökkenését eredményezte.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén szerdán tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit szerzésimenedzser-indexének értéke a februári 50,7 pontról 48,5 pontra, tíz és fél éves mélypontra süllyedt. Az új megrendelések állománya 2009 júniusa óta nem tapasztalt gyors ütemben csökkent, az elbocsátások pedig utoljára 2009 októberében látott ütemre gyorsultak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!