A vártnál kevésbé csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.09.17

Elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 860 ezer volt a szeptember 12-ével zárult héten, ami 33 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 893 ezernél.

Elemzők 850 ezres adatra számítottak.

A kérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 61 ezerrel, 912 ezerre süllyedt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a szeptember 5-ével végződött héten 916 ezerrel, 12 millió 628 ezerre csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 532 ezer 750-nel, 13 millió 489 ezerre esett.

Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely aztán szinte folyamatosan csökkent.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Augusztusban 1 millió 371 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány miatt március-áprilisban mintegy 22 millió munkahelyet számoltak fel az Egyesült Államokban.

Augusztusban a munkanélküliségi ráta 8,4 százalékra esett a júliusi 10,2 százalékról. A járványvédelmi korlátozások bevezetése előtt februárban még 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Az amerikai jegybank szerdán kiadott új gazdasági előrejelzésében egyebek között az szerepelt, hogy az idei év végén 7,6 százalék lesz a munkanélküliség.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal.

A Fed ugyancsak szerdán 3,7 százalékra módosította az amerikai gazdaság visszaesésére vonatkozó becslését a júniusban várt 6,5 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!