A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2019.09.06

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma augusztusban az Egyesült Államokban, de a bérek erős emelkedése támogathatja a fogyasztói kiadásokat és a mérsékelt növekedési pályán tarthatja az amerikai gazdaságot az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségekből adódó veszélyek közepette.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 130 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 158 ezres bővülésre számítottak.

A foglalkoztatottak számának júliusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 164 ezerről 159 ezerre mérsékelte.

Augusztusban a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon stagnált. Elemzők is arra számítottak, hogy a júliusban és júniusban mért 3,7 százalékos szinten, a majd közel öt évtizedes mélypont közelében marad a mutató értéke.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 63,2 százalékra nőtt a júliusi 63,0 százalékról.

Az átlagos órabérek júliushoz képest 0,4 százalékkal - 11 centtel 26,11 dollárra - nőttek, miközben elemzők a júliusival megegyező értékre, 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,2 százalékkal emelkedtek az órabérek augusztusban. Elemzők 3,1 százalékot vártak a júliusban mért 3,3 százalék után.

Az átlagos heti munkaidő 34,4 órára emelkedett a júliusi 34,3 órától, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A MarketWatch amerikai hírportál értékelése szerint a gyenge foglalkoztatottsági adat szinte bizonyos, hogy a kamatcsökkentési pályán tartja a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságát.

Az amerikai gazdaság növekedése lassult, de az emelkedő bérek, a foglalkoztatottság folyamatos bővülése és az alacsony munkanélküliségi ráta elég biztonságot ad a fogyasztóknak ahhoz, hogy fenntartsák kiadásaikat olyan szinten, amely lehetővé teszi a recesszió elkerülését. A Federal Reserve a kamatok csökkentésével további lendületet adhat a gazdaságnak.

Az Egyesült Államok gazdasága újabb történelmi rekordot állított fel június elmúltával, ugyanis megszakítás nélkül immár 121. hónapja tart a növekedés fázisa. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára.

A korábbi rekordot - 120 hónap recesszió nélküli időszakot - 1991 és 2001 között jegyezték fel.

Mindazonáltal nem minden tökéletes: miközben a munkanélküliségi ráta 49 éves mélypontra esett, a bruttó hazai termék (GDP) éves átlagban 2,3 százalékkal nőtt 2009 közepe óta, és a II. világháború óta először egyetlen egy naptári évben sem érte el az ütem a 3 százalékot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!