A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2018.12.07

A vártnál kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma és a munkavállalók órabére az Egyesült Államokban novemberben.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 155 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 200 ezres bővülésre számítottak.

A foglalkoztatottak számának októberi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 250 ezerről 237 ezerre mérsékelte.

A munkanélküliségi ráta a várakozásokkal összhangban 3,7 százalékon stagnált. Októberben és szeptemberben is 3,7 százalékon, 49 éve a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta, a két előző hónapban, júliusban és augusztusban pedig 3,8 százalékra rúgott.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya novemberben is 62,9 százalékon állt, csakúgy mint októberben.

Bár a munkaadók széles köre arra panaszkodik, hogy nehéz jól képzett munkaerőt találni, a vállalatok még mindig nem kényszerültek rá, hogy erősebben növeljék a béreket.

Az átlagos órabérek októberhez képest 0,2 százalékkal nőttek, miközben elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedtek az órabérek, összhangban a várakozásokkal.

Októberben éves összevetésben szintén 3,1 százalékos, havi szinten pedig 0,1 százalékos átlagbér-emelkedést mértek.

Az átlagos heti munkaidő az előző havi 34,5 óráról 34,4 órára csökkent, míg elemzők változatlan szintet vártak.

A vártnál gyengébb foglalkoztatási jelentés közzététele után a határidős New York-i tőzsdeindexek emelkedésre váltottak, mivel a foglalkoztatottság növekedésének lassulása azt eredményezheti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jövőre kevésbé lehet agresszív a kamatemelésekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!