A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás szeptemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.10.02

A vártnál valamivel enyhébben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban szeptemberben - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év kilencedik hónapjában 135 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Ennél kevesebbet az idei évben csak májusban (46 ezer) és júniusban (107 ezer) mértek.

Piaci elemzők 140 ezres növekedést vártak szeptemberre.

Az augusztusra közölt 195 ezres növekedést lefelé, 157 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Szeptemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 30 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 39 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 67 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés szinte teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 127 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 8 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó szeptemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 140 ezres növekedést várnak az augusztusi 130 ezres emelkedés után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott, hogy a munkaerőpiac a lassulás jeleit mutatja. A harmadik negyedévben havi átlagban 145 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, jócskán elmarad az egy évvel korábbi 214 ezertől.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője kiemelte, hogy a vállalatok óvatosabbá váltak a munkaerőfelvétellel, különösen a kisvállalkozások haboznak. Ha a vállalatok tovább hátrálnak, emelkedésnek indul a munkanélküliség.

Idén január-augusztusban havi átlagban 168 ezer 750-nel nőtt a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 264 ezerrel januárban, a legkevésbé, 46 ezerrel májusban. A tavalyi egész évben havi átlagban több mint 218 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 284 ezerrel júliusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!