A vártnál kevésbé nőtt az euróövezeti ipari termelés márciusban

Gazdaság, 2018.05.15

A vártnál lassúbb volt  az euróövezet ipari termelésének havi és éves növekedési üteme márciusban.

Az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat kedden azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában a várt 3,7 százalék helyett 3 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Februárban 2,6 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az előző havihoz képest az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt a vártnál nagyobb, 0,6 százalékos bővülés helyett. Februárban az ipari termelés 0,9 százalékkal csökkent havi összevetésben.

Az Európai Unió 28 tagállamában 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban az előző havihoz képest, és 3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Havi összevetésben az ipari termelés legnagyobb csökkenését Írországban regisztrálták márciusban, 7 százalékosat. Horvátországban 4,3 százalék, Lettországban 3,5 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést Észtország érte el, 4,1 százalékosat, Portugália 3,7 százalékosat, Görögország pedig 2,6 százalékosat.

Éves bázison Litvániában nőtt a legnagyobb mértékben, 11,5 százalékkal az ipari termelés márciusban. Észtország 7,6 százalékos, Finnország pedig 7 százalékos növekedést ért el.

A legnagyobb éves csökkenés Írországban volt, 14,7 százalékos, míg Máltán 3,2 százalékos, Szlovákiában pedig 2,3 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!