A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2021.07.15

A vártnál enyhébb ütemben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban júniusban, mivel az autógyártást ismét visszavetette a félvezetők globális hiánya.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) csütörtökön közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben. Elemzők gyorsabb ütemre, 0,7 százalékos növekedésre számítottak.

A májusban mért növekedés ütemét a felülvizsgálat során 0,8 százalékról 0,7 százalékra módosították.

A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,9 százalékos növekedés után 0,1 százalékkal csökkent júniusban, elmaradva a 0,2 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozásoktól.

Az amerikai autóipar termelése 5,4 százalékkal esett vissza, míg májusban 6,6 százalékkal nőtt. Az autóipart nem számolva 0,4 százalékkal nőtt havi szinten a feldolgozóipari termelés.

Az új járművek gyártásának kényszerű visszafogása felhajtotta a keresletet a használt személyautók és teherautók iránt, és emiatt meredeken emelkedett a használt járművek ára, ez pedig lecsapódott a fogyasztói árindexben is. Júniusban a fogyasztói árak emelkedési ütemének több mint egyharmada a használt járművek drágulásából adódott.

A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja, bár a jelentősen javuló közegészségügyi helyzetben a fogyasztói kiadások kezdenek ismét eltolódni a szolgáltatások felé.

Tavaly júniushoz képest 9,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 1,2 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye ugyancsak 9,8 százalékkal, a közműveké 2,1 százalékkal, a bányaiparé pedig 17,8 százalékkal emelkedett.

Az idei második negyedévben az ipari termelés 5,5 százalékos évesített ütemben nőtt. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye évesítve 3,7 százalékkal emelkedett, jóllehet az autó- és autóalkatrészek gyártása 22,5 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 2020-ban 7,2 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal csökkent, míg 2018-ban 3,2 százalékkal, 2017-ben pedig 1,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Júniusban az ipari kapacitások kihasználtsága 0,3 százalékponttal, 75,4 százalékra emelkedett, de így is 4,2 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők jobb adatot vártak, 75,6 százalékra számítottak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!