A vártnál kevésbé nőtt az új hitelek kihelyezése Kínában szeptemberben

Gazdaság, 2021.10.13

(MTI/Reuters) - Nőtt, de a vártnál kisebb mértékben, a jüanban denominált új hitelek kihelyezése szeptemberben Kínában, ahogy a jegybank igyekszik támogatni a lassuló ütemben fellendülő gazdaságot, miközben éber figyelemmel követi az adósságállomány emelkedését és a buborékkockázatokat.

A világ második legnagyobb gazdasága gyorsan kilábalt a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, de a jelek szerint veszít lendületéből az energiahiány, a szűk ellátási keresztmetszetek és a különböző szektorok, köztük a technológiai és az ingatlanpiaci szereplők tevékenységét szabályozó hatóságok szigorúbb fellépése miatt.

A kínai jegybank szerdán közölte, hogy a bankok 1660 milliárd jüan (257,9 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket szeptemberben, ami 240 milliárd jüannal marad el az egy évvel korábbi 1900 milliárd jüantól. Elemzők 1850 milliárd jüanra számítottak az augusztusi 1220 milliárd jüan után.

A lakossági hitelek állománya, főleg jelzáloghitelek formájában, szeptemberben 788,6 milliárd jüannal, augusztusban pedig 575,5 milliárd jüannal emelkedett. A vállalatok az augusztusi 696,3 milliárd jüan után 980,3 milliárd jüant vettek fel hitelbe.

A kínai jegybank vezetői az utóbbi hetekben megismételték, hogy fennmarad a prudens monetáris politika, nem folyamodnak hatalmas pénzbőséget okozó intézkedésekhez. Ji Kang kormányzó szeptember végén egy cikkben azt írta, hogy amíg csak lehetséges, tartják a normális monetáris politikát, és Kína potenciális gazdasági növekedési üteme továbbra is 5-6 százalék között van.

Júliusban a jegybank csökkentette a bankok kötelező tartalékolási rátáját, mintegy ezermilliárd jüan hosszú távú likviditást felszabadítva ezáltal. Elemzők arra számítanak, hogy a jövő év első negyedében újabb 50 bázispontos csökkenést engedélyez a központi bank.

A jegybanki adatok szerint szeptemberben az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,3 százalékkal nőtt. Elemzők az augusztusival azonos értékre, 8,2 százalékra számítottak.

A kinnlévő hitelek állománya 11,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, ami 2002 májusa óta a legalacsonyabb érték. Elemzők az augusztusival megegyező ütemet, 12,1 százalékot vártak szeptemberre is.

A teljes társadalmi finanszírozás (TSF) - a gazdaságban kihelyezett hitelek és likviditás legátfogóbb mérőszáma - szeptemberben négy éve a leggyengébb ütemmel, 10 százalékkal, 2900 milliárd jüannal nőtt. Elemzők 3105 milliárd jüant vártak az augusztusi 2960 milliárd jüan után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!