A vártnál kisebb bevételről és nyereségről számolt be a JP Morgan Chase

Gazdaság, 2019.01.15

A vártnál kisebb bevételt és nyereséget ért el a JP Morgan Chase a tavalyi negyedik negyedévben a vállalati és befektetési banki tevékenység, valamint a vagyonkezelési üzletág gyengébb teljesítményének következtében.

A kedden közzétett vállalati gyorsjelentés adatai szerint a legnagyobb amerikai bankcsoport negyedéves bevétele éves összevetésben 4,07 százalékkal, 26 milliárd 804 millió dollárra nőtt. Ezen belül a nettó kamatbevételek 5,53 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra emelkedtek.

Az adózott eredmény 7 milliárd 66 millió dollárt, részvényenként 1 dollár 98 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4 milliárd 232 millió dollárral, egy részvényre vetítve 1 dollár 7 centtel. A teljes profit 67 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 85 százalékkal emelkedett éves összevetésben, aminek azonban az az oka, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az adószabályok változása miatt egyszeri tételek 2,4 milliárd dollárt vittek el a nyereségből.

Elemzők erősebb számokra, 26,84 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 2 dollár 20 centes nyereségre számítottak.

Az egész évet tekintve a JP Morgan Chase bevétele 8 százalékkal 109 milliárd 29 millió dollárra nőtt. A bankcsoport nyeresége 33 százalékkal 32 milliárd 474 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 43 százalékkal 9,00 dollárra kúszott fel.

A vártnál gyengébb beszámoló közzététele után a JP Morgan Chase árfolyama a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 2,57 százalékkal, 98,35 dollárra süllyedt New Yorkban. Az elmúlt egy év alatt 10,41 százalékkal csökkent az árfolyam a hétfő esti zárásra.

A riválisok közül elsőként a Citigroup hétfőn tette közzé beszámolóját. A vagyona alapján negyedik legnagyobb amerikai bank a vártnál jobb eredményről adott számot, főleg költségcsökkentési programjának köszönhetően a negyedik negyedévben a kiigazított nyeresége éves összevetésben 14 százalékkal, 4,21 milliárd dollárra nőtt.

A Citigroup árfolyama hétfőn 3,95 százalékos pluszban, 58,93 dolláron zárt New Yorkban, de az egy évvel korábbihoz képest piaci tőkeértéke így is 23,31 százalékkal volt alacsonyabb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!