A vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.11

A vártnál kissé lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy éves összevetésben 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők 2,4 százalékot vártak az augusztusban mért 2,7 százalék után.

Havi összehasonlításban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők az augusztusival megegyező ütemre, 0,1 százalékos emelkedésre számítottak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció havi összevetésben ugyancsak 0,1 százalékkal nőtt, csakúgy mint augusztusban, de elemzők gyorsuló ütemet, 0,2 százalékot vártak. Éves szinten 2,2 százalékon állt a maginfláció augusztusban és szeptemberben is. Elemzők 2,3 százalékos éves emelkedésre számítottak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal, az energiáé pedig 4,8 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül a benzin 9,1 százalékkal, a fűtőolaj pedig 23,4 százalékkal drágult. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak stagnáltak, az energiaárak pedig 0,5 százalékkal csökkentek.

A vártnál alacsonyabb inflációs adatok közzététele után a kétéves államkötvények hozama 2,848 százalékra esett a 2,865 százalékos korábbi napi csúcsról. A tízéves államkötvények hozama pedig 3,195 százalékról 3,172 százalékra mérséklődött.

A friss inflációs adatok valószínűleg nemigen változtatnak azokon a várakozásokon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folytatja a fokozatos kamatemelési politikáját, és decemberi ülésén minden bizonnyal ismét kamatot emel, idén immár negyedjére.

A Fed inflációs célszáma 2 százalék. A Fed nem a fogyasztóiár-indexben, hanem az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg célját. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először márciusban érte el ez az árindex. Áprilisban és júniusban 1,9 százalékra, májusban, júliusban és augusztusban pedig 2,0 százalékra rúgott az értéke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!