A vártnál nagyobb bevétel és nyereséget ért el a JP Morgan Chase

Gazdaság, 2020.10.13

Jól indult a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban: a vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el a JP Morgan Chase, amely a nagyvállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra beszámolóját.

A legnagyobb amerikai bankcsoportra széles körben tekintenek, mint a gazdaság állapotát híven tükröző barométerre, így a harmadik negyedévben mutatott robusztus teljesítménye jó előjel a Bank of America és a többi amerikai pénzintézet számára.

A kedden közzétett gyorsjelentés adatai szerint a JP Morgan Chase bevétele 29,15 milliárd dollárt tett ki július-szeptemberben, enyhén csökkent az egy évvel korábbi 29,29 milliárd dollárhoz képest. Ezen belül a nettó kamatbevételek 9 százalékkal, 13,1 milliárd dollárra csökkentek, míg a nem kamatjellegű bevételek 7 százalékkal, 16,8 milliárd dollárra nőttek.

Meglepő módon nemhogy csökkent volna, hanem emelkedett a pénzintézet nyeresége a koronavírus-járvány által okozott súlyos válság idején. Az adózott eredmény 9 milliárd 443 millió dollárt, részvényenként 2 dollár 92 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 9 milliárd 80 millió dollárral, egy részvényre vetítve 2 dollár 68 centtel. A teljes profit 4 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 9 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Elemzők gyengébb adatokat vártak, 28,22 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 2 dollár 23 centes nyereségre számítottak. A vártnál kedvezőbb eredmények részben annak köszönhetőek, hogy jól teljesített a befektetési banki üzletág.

A beszámoló egyik legérdekesebb eleme, hogy a második negyedévi 10,5 milliárd dollár után a harmadik negyedévben mindössze 611 millió dollárt tett félre nem teljesítő hitelek fedezetére

A vártnál jobb beszámoló közzététele után a JP Morgan Chase árfolyama a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 1,2 százalékkal, 103,69 dollárra emelkedett New Yorkban. A hétfő esti 102,44 dolláros záróárfolyam 11,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az amerikai nagybankok közül a Citigroup ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra gyorsjelentését, a Goldman Sachs, a Wells Fargo és a Bank of America szerdán, a Morgan Stanley pedig csütörtökön teszi közzé beszámolóját.

A Citigroup, vagyona alapján a harmadik legnagyobb amerikai bank, bevétele 17,3 milliárd dollárt tett ki, 7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Profitja 34 százalékkal, 3,23 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó nyereség 32,4 százalékkal 1,40 dollárra süllyedt. Elemzők részvényenként 91 centes nyereséget vártak 17,2 milliárd dolláros bevétel mellett. A vártnál jobb számoknak köszönhetően a Citigroup árfolyama 1,6 százalékos pluszban állt tőzsdenyitás előtt fél órával az elektronikus kereskedésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!