A vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el a JP Morgan Chase

Gazdaság, 2021.10.13

Emelkedő bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a harmadik negyedévben a JP Morgan Chase, amely az amerikai nagyvállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra gyorsjelentését.

A legnagyobb amerikai bankcsoportra úgy tekintenek, mint a szélesebb értelemben vett gazdaság állapotát híven tükröző barométerre.

A szerdán közzétett beszámoló adatai szerint a JP Morgan Chase bevételei 30,44 milliárd dollárt tettek ki július-szeptemberben, 2 százalékkal többet az egy évvel korábbi 29,94 milliárd dollárnál.

A harmadik negyedévben az összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciók erős növekedése mellett kedvezően alakult a fogyasztói hitelezés is a járvány megfékezésével párhuzamosan újrainduló gazdaságban.

A nettó kamatbevételek 1 százalékkal, 13,2 milliárd dollárra, míg a nem kamatjellegű bevételek 3 százalékkal, 17,35 milliárd dollárra kúsztak fel. A nem kamatjellegű kiadások 1 százalékkal, 17,1 milliárd dollárra emelkedtek.

Az adózott eredmény 11,69 milliárd dollárt, részvényenként 3,74 dollárt tett ki a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 9,44 milliárd dollárral, egy részvényre vetítve 2,92 dollárral. A teljes profit 24 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A vártnál jobb eredmény részben annak köszönhető, hogy újabb 2,1 milliárd dollárt szabadítottak fel a koronavírus-válság miatt nem fizető hitelekre félretett tartalékokból.

Elemzők 29,8 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként kereken 3 dolláros nyereségre számítottak.

Az egyszeri tételeket nem számolva az adózott nyereség 9,6 milliárd dollárra, részvényenként 3,03 dollárra rúgott.

Az amerikai nagybankok közül a Bank of America, a Citigroup és a Morgan Stanley csütörtökön, a Goldman Sachs pedig pénteken hozza nyilvánosságra harmadik negyedéves beszámolóját.

A JP Morgan Chase részvényei 0,35 százalékos mínuszban, 164,61 dolláron indították a kereskedést a New York-i értéktőzsdén, nyitás után fél órával pedig már 2,58 százalékos mínuszban álltak. Az utóbbi 52 hét alatt 95,24 és 171,51 dollár között mozgott az árfolyam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!