A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek márciusban az amerikai termelői árak

Gazdaság, 2021.04.09

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek márciusban a termelői árak az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy a következő hónapokban megugorhat az infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) pénteken közölt adatai szerint márciusban az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők a februárival megegyező értéket, 0,5 százalékos emelkedést vártak.

A szolgáltatások árai 1,0 százalékkal, a javaké pedig 1,7 százalékkal emelkedtek, míg az energiaárak 5,9 százalékkal ugrottak meg a februári 6,0 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,6 százalékkal nőtt. Februárban 0,2 százalékos volt a növekedés üteme.

Az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak márciusban, ami a 2011. szeptemberi 4,5 százalékos emelkedés óta a legnagyobb mérték. Elemzők 3,8 százalékot vártak a februári 2,8 százalékos növekedés után.

Az éves összevetésű termelői maginfláció a februári 2,2 százalék után 3,1 százalékra kúszott fel, ami a 2018. szeptemberi 3,1 százalékos emelkedés óta a legerősebb ütem.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

A BLS jövő héten kedden ismerteti a fogyasztói árak márciusi alakulását mutató adatsort. Elemzők éves összevetésben 2,4 százalékos, havi szinten pedig 0,5 százalékos emelkedést várnak a februárban mért 1,7, illetve 0,4 százalék után.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a koronavírus-járvány talpra álló gazdaság erős lendületét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!