A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2019.05.03

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig közel öt évtizedes mélypontra süllyedt áprilisban az Egyesült Államokban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 263 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 185 ezres bővülésre számítottak.

A foglalkoztatottak számának márciusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 196 ezerről 189 ezerre mérsékelte.

A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent. Elemzők arra számítottak, hogy a márciusban és februárban mért szinten, 3,8 százalékon marad a mutató értéke.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 62,8 százalékra csökkent a márciusi 63,0 százalékról. Elemzők kisebb csökkenést, 62,9 százalékos arányt vártak.

Az átlagos órabérek márciushoz képest 0,2 százalékkal nőttek, miközben elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,2 százalékkal emelkedtek az órabérek márciusban és áprilisban is, ez ugyancsak gyengébb a 3,3 százalékos elemzői várakozásoknál.

Az átlagos heti munkaidő az előző havi 34,5 óráról 34,4 órára csökkent, míg elemzők változatlan szintet vártak.

Az áprilisi adatok azt mutatják, hogy az erős gazdasági növekedés még mindig a foglalkoztatottság bővítésére bátorítja a munkaadókat. Az amerikai gazdaság a pénzügyi és gazdasági világválság óta, közel egy évtizede folyamatosan bővül. A munkaadók arra panaszkodnak, hogy nehéz megfelelően képzett munkaerőt találni, ezért lépéseket tettek annak érdekében, hogy be tudják tölteni az üres állásokat. Például biztosítják a belépők képzését, vagy éppen emelik a béreket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!