A vártnál nagyobb mértékben nőttek az amerikai építőipari kiadások decemberben

Gazdaság, 2021.02.01

Mérsékelten, az elemzői várakozásokat meghaladó ütemben emelkedtek az építőipari kiadások decemberben az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy novemberhez képest 1,0 százalékkal, 1490,4 milliárd dollárra kúszott fel az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke, ami a statisztikai adatok gyűjtésének kezdete, 2002 óta a legmagasabb szintet jelenti.

Elemzők 0,9 százalékos növekedést vártak a novemberi 1,1 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 5,7 százalékkal nőttek az építőipari kiadások decemberben.

Az 2020-as évben az építőipari kiadások 1429,7 milliárd dollárra rúgtak, ami 4,7 százalékkal haladja meg az előző évi 1365,1 milliárd dollárt.

Az építőipari kiadások a bruttó hazai termék nagyjából 4 százalékának felelnek meg.

Decemberben a magánberuházási projektek hajtották az emelkedést: az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke ebben a kategóriában havi összevetésben 1,2 százalékkal, 1137,6 milliárd dollárra nőtt. A lakás célú ingatlanok építési költségei 3,1 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedelmi célú ingatlanoké 1,7 százalékkal csökkentek.

Elemzők az építőipari kiadások további emelkedésére számítanak, különös tekintettel a lakóingatlanok iránti erős keresletre, amelyet a rekordalacsony jelzáloghitel-kamatok mellett felerősített az is, hogy a koronavírus-járvány következményeként a belvárosokból sokan költöztek ki elővárosokba, családi házakba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!