A vártnál rosszabbul teljesített az euróövezet ipara decemberben

Gazdaság, 2021.02.15

Csökkent az euróövezet ipari termelése decemberben éves és havi összevetésben, az adatok rosszabbak lettek az elemzők által vártnál.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy nem végleges adatok szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 1,6 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők kisebb, 1 százalékos visszaesést vártak a novemberben mért 2,6 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva 0,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés decemberben a novemberi 0,6 százalékos csökkenés után. Elemzők kevésbé nagy, 0,3 százalékos csökkenésre számítottak 2019 decemberéhez képest.

Decemberben a beruházási javak termelése havi összehasonlításban 3,1 százalékkal csökkent. A félkész termékek termelése 1 százalékkal, az energiatermelésé 1,4 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkeké pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg a nem tartósaké 0,6 százalékkal süllyedt. Éves összevetésben a tőkejavak termelése 3,1 százalékkal csökkent, a félkész termékeké 4,1 százalékkal bővült, az energia előállítása 1,9 százalékkal esett, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 3,9 százalékkal zuhant, a tartósaké ugyanakkor 1,4 százalékkal emelkedett.

Az Európai Unió 27 tagállamában novemberhez képest 1,2 százalékkal esett, míg 2019 decemberéhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, Belgiumban csökkent, 4,6 százalékkal, majd Málta és Portugália következett, mindkét országban egyaránt 4,3 százalékos visszaesést jegyeztek fel. A legnagyobb növekedés Szlovákiában volt, 6,8 százalékkal, amelyet Lengyelország (+6,1 százalék) és Lettország (+4,7 százalék) követett. Magyarországon 1,1 százalék volt az éves szintű növekedés decemberben.

Havi összevetésben Magyarországon csökkent a legjelentősebben, 2,5 százalékkal az ipari termelés decemberben, majd Belgium (-1,9 százalék) és Finnország (-0,9 százalék) következett. A legnagyobb havi szintű ipari termelésnövekedést Dániában jegyezték fel, 2,4 százalékosat, Portugáliában 1,8 százalékosat, Észtországban és Luxembourgban egyaránt 1,6 százalékosat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!