A Világbank felfelé módosította Románia idei várható gazdasági növekedését

Gazdaság, 2022.06.07

A Világbank kedden közzétett előrejelzésében felfelé módosította az idei évre várható román gazdasági növekedést, amely az új prognózis szerint várhatóan 2,9 százalék lesz.

A tavaszi előrejelzésében a Világbank a román bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos növekedésével számolt az idei évre. Ugyanakkor 2023-ra és 2024-re rontotta a román gazdaság alakulására vonatkozó prognózisát, így a jövő évben 3,7 százalékos növekedéssel számol a korábban közölt 4,1 százalékhoz képest, 2024-ben pedig 3,9 százalékos GDP-bővülést valószínűsít a korábban közölt 4,3 százalékhoz mérten.

A Világbank azt követően módosította a Romániára vonatkozó prognózisát, hogy május közepén a román országos statisztikai intézet gyorsjelentésében közölte: a román GDP az idei elő negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten, az előző negyedévhez képest pedig 5,2 százalékos bővülést jegyeztek fel.

A növekedés meglepte a gazdasági elemzők jelentős részét, akik azonban az év további részében a növekedési ütem lassulására számítanak a magas infláció és energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború egyéb kedvezőtlen hatásai miatt. A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága az idei egész évre szintén 2,9 százalékos növekedést prognosztizált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!