A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen

Gazdaság, 2020.10.14

A következő hetekben Budapesten és a környékén is elérhető lesz a Vodafone kereskedelmi 5G hálózata mintegy 200 új bázisállomás bekapcsolásával; a szolgáltató saját frekvenciakészletéből 40 Megahertzet (MHz) biztosít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) épülő, kísérleti 5G hálózat és laboratórium létrehozásához - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára méltatta a megállapodást. Azt mondta, az 5G hálózat felhasználásában a kutatás, fejlesztés, innovációnak óriási szerepe van, a Vodafone pedig kiváló döntést hozott azzal, hogy frekvenciát biztosít az egyetemnek. A kormányzat és a tárca azon dolgozik, hogy hasonló együttműködések szülessenek, amelyek Magyarország fejlődését, a gazdasági növekedést, a lakosság, a vállalkozások, a távközlési szolgáltatók érdekeit egyszerre szolgálják. A kutatás-fejlesztés és az innováció adja az 5G hálózat majdani értékének "90 százalékát" - mondta, hozzátéve: a Vodafone kereskedelmi 5G szolgáltatásának előnyeit már a lakosság is megtapasztalhatja, az ipari felhasználás kidolgozása azonban az egyetemekre van bízva, az itt kifejlesztett megoldások pedig minden szolgáltatónak a hasznára válnak.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke kiemelte: az 5G lefedettséget szigetszerű terjeszkedéssel bővítik, Budapesten és környékén mintegy 200 bázisállomást kapcsolnak fel, amivel csaknem teljesen lefedik a fővárost és környékét. A hardveres kiépítést már befejezték, most a szoftver tesztelése tart. A Vodafone frekvenciájával a BME új hálózata a Szabadság hídtól a Rákóczi hídig alkalmas lesz az egyetem beltéri kísérleti 5G hálózata működtetésére, és a létrejövő nyitott innovációs környezet, valamint 5G labor létrehozására. Felidézte: a vállalat a magyar mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben a kereskedelmi 5G szolgáltatást Budapest belvárosában 34 bázisállomással. Idén áprilisban 40 milliárd forintért további frekvenciákat vásároltak az 5G mobilszolgáltatásai számára a hírközlési hatóság frekvencia aukcióin. Idén 300 közelébe növelnék az 5G bázisállomások számát.

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dékánja szerint új időszak kezdődhet az egyetemen, a BME hídtól-hídig tartó hálózatának a kiépítésével. Rámutatott: a megállapodás igazi "win-win szituáció és nem adomány", mert az 5G akkor ér sokat, ha vannak hozzá alkalmazások. Az intézmény több mint 21 ezer hallgatójának ad lehetőséget a kutatás-fejlesztésre. Az itt születő kísérleti hálózat tervei elkészültek, az egyetem partnere ebben a Nokia Magyarország, amely a rádiós eszközöket biztosítja az egyetem részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a BME számos további vállalattal is együtt dolgozik. A teszthálózat létrehozásával Magyarországon az 5G szolgáltatások világszínvonalú 5G k+f+i tevékenységgel bővülnek. Az erre irányuló tervező munka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektjének keretében a Nokia Magyarország támogatásával - mondta.

Vári Péter, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese szerint a hatóság frekvenciapályázata ösztönzi a hasonló együttműködések létrehozását. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan több hasonló együttműködésről számolhatnak be.

Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint az 5G frekvenciasáv jelentős lökést ad az egyetemi 5G kutatásoknak, és az innovációnak. Itt gépek, akár önvezető járművek kommunikálhatnak majd egymással, az 5G fókuszában a modern ipari digitalizáció kommunikációs platformjának megteremtése áll - mondta. Jelezte: az 5G teszthálózat elősegíti azt is, hogy 2021-től a BME bekapcsolódjon az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen A Vodafone bővíti budapesti 5G hálózatát; kísérleti 5G labort támogat a Műegyetemen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!