A cseh GDP 4,5 százalékkal nőtt a második negyedévben

Gazdaság, 2017.08.16

A második negyedévben 4,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban. A január-márciusi időszakban a bővülés 3 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában előzetes becslését.

Negyedéves összehasonlításban a gazdasági növekedés 2,3 százalékos volt. Elemzők rámutattak, hogy 2015 utolsó negyede óta ez a legnagyobb negyedévi gazdasági növekedés, amely jóval nagyobb a vártnál. Az elemzői várakozások a második negyedévre 3 százalék körüli éves erősödést prognosztizáltak.

A cseh gazdaság növekedését továbbra is az egyre erősödő háztartási fogyasztás, illetve a vállalatok növekvő beruházásai ösztönzik.

"A meglepően gyors növekedést valószínűleg a nagyobb ipari beruházások váltották ki, s jelentősnek mondható a szolgáltatói szektor hozzájárulása is" - kommentálta az adatokat Miroslav Novák, az Akcenta társaság elemzője. Szerinte minden jel arra mutat, hogy az idei éves gazdasági erősödés meg fogja haladni a három százalékot.

Több elemző azon véleményének adott hangot, hogy a gazdasági növekedés nagyobb is lehetne, ha nem lenne hiány a szakmunkásokból. A csehországi munkanélküliségi ráta négy százalék, a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A cseh vállalkozók szövetsége és az ipari kamara nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy engedélyezze külföldi munkaerő nagyobb mértékű beáramlást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!