A rendeletek egyértelműen tartalmazzák a fiatal gazdák kötelezettségeit

Gazdaság, 2017.11.13

Egyértelműen tartalmazzák a kötelezettségeket a 2007-2013. közötti Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) keretében a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kiírt jogcímrendeletek, egyebek mellett a vállalt üzemméret teljesítésére vonatkozóan is - közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága hétfőn az MTI megkeresésére.

Az MTI azért fordult az államtitkársághoz, mert több fiatal gazda kapott a napokban kormányhivatali határozatot, amely szerint vissza kell fizetnie az eddig felvett összes támogatást az Agrárszektor.hu szerint. A portál azt írta, hogy a mostani helyzet a félreérthetőnek tartott rendeleti szövegezés miatt alakult ki, és akár egész életeket is veszélybe sodorhat.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség 2014 óta már többször felülvizsgálta az előző támogatási időszak jogcímrendeleteit, hogy a gazdálkodók sikeresen valósíthassák meg fejlesztéseiket, és minél hatékonyabban használhassák fel a rendelkezésükre álló forrásokat.

Az elmúlt 3 évben több felülvizsgálat és módosítás történt, csökkentek a gazdákra nehezedő szankciók is.

A 2015-ös programozás során például több milliárd forint - már veszni látszó - támogatási összeget tudtak felhasználni a gazdálkodók. A tárca jelenleg is dolgozik az ÚMVP teljes időszaka alatt meghirdetett, a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó valamennyi jogcímrendelet szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén.

A módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy a fiatal gazdák ne kényszerüljenek indokolatlan mértékű visszafizetésekre, emiatt ne lehetetlenüljön el a gazdálkodásuk - húzza alá a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!