A Richter euróban 3 százalékos árbevétel-növekedésre számít az idén

Gazdaság, 2017.02.06

A Richter Gedeon gyógyszergyár euróban 3 százalékos árbevétel-növekedésre számít az idén a tavalyi 6,1 százalékot követően - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a 2016-os eredményeket értékelő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A nyugat-európai országokban 10 százalékos bővüléssel, míg a kelet-európai régióban 5 százalékos csökkenéssel számol a vállalat, Magyarországon pedig stagnálást vár 2017-ben - fejtette ki a vezérigazgató.

A társaság 3 százalékkal nagyobb árbevétellel számol az oroszországi piacon helyi valutában számolva, az egyéb FÁK-országokban 5 százalékos csökkenést vár, míg Lengyelországban és Romániában nem vár változást az előző évhez képest. Az Egyesült Államokban stagnálást, Kínában 10 százalékos növekedést, Latin-Amerikában pedig 5 százalékos növekedést vár idén a cég.

Sikeres évet zárt a Richter, tavaly növekedést értek el csaknem minden piacon, ugyanakkor a FÁK-régióban és a kelet-európai régióban csökkent kissé a forgalom - összegezte Bogsch Erik. Az árbevétel forintban és euróban is nőtt tavaly, 6,7, illetve 6,1 százalékkal, az adózott eredmény jelentősen, 17,5 százalékkal emelkedett.

A gyógyszergyár kutatás-fejlesztésre fordított költségei várhatóan az árbevétel 12 százalékát érik el az idén - ismertette.

Idén a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya értékesítéséből 80 millió euró árbevételt várnak, a Grünenthal-portfólióból 40-45 millió euró árbevételre számítanak, a női termékenységre ható Bemfola készítmény értékesítéséből 30-35 millió eurót terveznek elérni.

Kitért arra, hogy az árbevétel földrajzi megoszlásában jelentős változás történt: a volt szovjet utódállamok részesedése 31 százalékra csökkent a korábbi 43 százalékról.

Magyarország részesedése nagyjából 10 százalék, a csoport árbevételének 90 százaléka az országon kívül keletkezik.

A k+f költségek jelentősen csökkentek 2016-ban a korábbi évekhez képest, az összes árbevétel 9 százalékát tették ki, a klinikai vizsgálatok elhalasztása okozta a költségek elmaradását.

Magyarországon az elmúlt években stabilizálódott a gyógyszerpiac, 2,8 százalékos növekedést értek el tavaly. Az EU 15 adja az árbevétel felét, a piacon 11,2 százalékos növekedés volt, elsősorban a nőgyógyászati értékesítésnek köszönhetően - sorolta.

Tájékoztatása szerint idén már két pozitív hír is érkezett: az amerikai gyógyszerhatósághoz idén már beadható az Esmya forgalombahozatali engedélye, amely 2018 elejére meg is érkezhet, a másik szerint a Richter megkapta a Levorset fogamzásgátló készítmény forgalmazási engedélyét több nyugat-európai országra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!