A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a német gyári megrendelések januárban

Gazdaság, 2018.03.08

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek januárban a német gyáripari megrendelések, de a gazdasági minisztérium bízik abban, hogy a feldolgozóipar erőteljesen növekszik a következő hónapokban is, támogatva a legnagyobb euróövezeti gazdaság élénkülését.

A német statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva az év első hónapjában 2,9 százalékkal estek vissza a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest.

Elemzők 1,6 százalékos csökkenést vártak a decemberi, a felülvizsgálat után 3,8 százalékról 3,0 százalékra módosított növekedés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 8,2 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések januárban az előző havi 7,9 százalékos emelkedés után. Elemzők ennél erősebb ütemre, 11,4 százalékos növekedésre számítottak.

Januárban a hazai megrendelések 2,8 százalékkal, a külföldiek pedig 4,6 százalékkal estek vissza havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 5,9 százalékkal, a világ többi országáé pedig 3,8 százalékkal csökkentek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 3,3 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 5,0 százalékkal csökkentek decemberhez képest, míg a fogyasztási cikkek termelői 2,4 százalékos emelkedésről számoltak be.

A januári visszaesés dacára az ipari megrendelések állományának alakulása emelkedő trendet mutat. December-januárban 0,9 százalékos volt a növekedés az előző két hónaphoz képest - mutatott rá a német gazdasági minisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!