Agrárminiszter: Magyarország egyik legfontosabb partnere Oroszország

Gazdaság, 2018.10.11

Magyarország kiemelten fontos mezőgazdasági partnere Oroszország - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, orosz kollégájával, Dmitrij Patrusevvel folytatott megbeszélésén Moszkvában az Agrárminisztérium MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleménye szerint.

Az embargó feloldásáig az agrártárca egyik célkitűzése az élelmiszer-embargó által nem érintett termékek exportjának fellendítése - mondta. A miniszter hangsúlyozta, a magyar mezőgazdasági vállalatok nem hagyták el az orosz piacot 2017-ben sem, sőt bővítették oroszországi jelenlétüket. Az idén további magyar vállalatok befektetései és projektjei valósulhatnak meg - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva Magyarország nyitott a közös vállalatok alapítására, főként a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzferre és know-how átadására fókuszálva.

Nagy István megjegyezte, hogy nagy lehetőséget lát az együttműködésre a tejfeldolgozás területén is a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet részvételével, hiszen a tejfeldolgozás az orosz fél számára kiemelkedő ágazat.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar állat- és növényegészségügyi hatóságok munkájának színvonala a meghaladja az európai átlagot. A magyar élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának köszönhetően a magyar feldolgozott termékek magas minőségűek, ezért a prémium élelmiszerek terén lehetőség van a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.

A miniszter kérte partnerét, hogy az orosz szakhatóság gyorsítson az engedélyezési eljárásrenden, amihez a magyar fél minden szükséges segítséget megad.

A tájékoztatás szerint Oroszország és Magyarország között az agráriumban szoros az együttműködés a vetőmag, a tenyészállat és tenyészbaromfi, a mezőgazdasági technológiák területén. További cél az együttműködések fejlesztése a kertészeti szaporítóanyagok, faiskolák, gyümölcsösök telepítése, virológiai laborok, növényvédelmi innovációk terén - írta a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!