Agrárminisztérium: jól haladnak a vetési munkákkal Magyarországon

Gazdaság, 2021.05.16

Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken. Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

A közleményben idézték Nagy István agrárminisztert, aki a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, így sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatti lemaradást.

Kiemelték: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. Hozzátették: a szója vetése 84 százalékra emelkedett.

A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földbe - írták.

Nagy Istvánt a videóban elmondta, hogy az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődéséért további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repce virágzása a hűvös idő miatt elhúzódott - jegyezte meg.

A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket - hangsúlyozta a tárcavezető. Úgy fogalmazott: az elérhető információk alapján az idei terméskilátásokkal kapcsolatban eddig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!