ÁKK: az első fél évben a lakossági állampapír-állomány több mint ötszázmilliárd forinttal emelkedett

Gazdaság, 2019.07.10

A lakossági állampapírok állománya 2019. első fél évében több mint ötszázmilliárd forinttal emelkedett - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán az MTI-vel.

Hangsúlyozták, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11 000 milliárd forintot.

Az év második negyedévében 570,7 milliárd forintos állománybővülést követően 8067,9 milliárd forintra emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya.

Az euró alapú állampapírral együtt a teljes mennyiség 8217,6 milliárd forintot tesz ki. Az ÁKK az első fél évben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, mely közel 70 százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek.

A közlemény szerint a június 3-tól bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy hónap alatt rekordmagas, több mint 882 milliárd forintos értékesített mennyiséget könyvelhetett el az adósságkezelő.

Ezzel egyidőben, az állampapír-portfólió racionalizálásának eredményeként a háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál június 1-je után. Ezek a MÁP Plusz, az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP), a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), a Magyar Posta hálózatában nyomtatott formában vásárolható 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek, valamint a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és a Babakötvény, melyek továbbra is kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaiban érhetőek el.

Az értékesítési adatok szerint az inflációkövető PMÁP népszerűsége töretlen. Ez az állampapír azok számára jelent alternatívát, akik biztos reálkamatot kívánnak elérni. Az 1MÁP állománycsökkenésének jelentős részét okozhatta, hogy azok lejáratakor nem a megújítás mellett döntöttek a kisbefektetők, hanem vélhetően kivártak és MÁP Pluszt vásároltak. Az FMÁP és a 2MÁP lejáratok után is hasonló okokból nem újította meg a befektetéseit a lakosság - tájékoztatott az ÁKK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!