ÁKK: folytatódott a lakossági állampapírok futamidejének növekedése

Gazdaság, 2019.10.18

Az idei harmadik negyedévben folytatódott a lakossági állampapírok állományának erőteljes bővülése, futamidejének növekedése - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az MTI-vel pénteken.

A lakossági forint állampapír-állomány értéke elérte a 8792,6 milliárd forintot, 725 milliárd forinttal nőtt a negyedévben, 1277 milliárd forinttal az év elejétől az ÁKK adatai szerint.

A Magyar Állampapír Pluszból a harmadik negyedévben 1241,3 milliárd forintnyi fogyott. Az ötéves futamidejű, átlagosan évi 4,95 százalékos hozamot biztosító állampapír állománya 2124 milliárd forintra emelkedett.

A MÁP Plusz mellett a nyomtatott kincstári takarékjegyek (KTJ I. és II.) és a babakötvények állománya nőtt negyedéves és havi szinten is.

Az ÁKK a forgalmazói szerződések adta jogával élve 272 milliárd forint értékben vásárolt vissza a bankok úgynevezett saját számlán tartott lakossági állampapírjaiból, amelyek a forgalmazók visszavásárlási kötelezettsége miatt halmozódnak fel.

Ezek a tranzakciók is hozzájárultak az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP) és a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) állományának csökkenéséhez. Az év eleje óta a harmadik negyedév végére az 1MÁP állománya 2551,5 milliárd forintra, a PMÁP állománya 2732,7 milliárd forintra csökkent.

Az ÁKK június 1-jén átalakította a lakossági portfoliót, és négy termék forgalmazását megszüntette. A változtatás óta nem forgalmazott állampapírok a fokozatos visszaváltás, a lejáratok és a banki állományokból történt visszavásárlások miatt csökkennek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!