Aláírták a román-amerikai kormányközi megállapodást a cernavodai atomerőmű bővítéséről

Gazdaság, 2020.12.09

Aláírták szerdán Virgil Popescu román gazdasági miniszer és Adrian Zuckerman bukaresti amerikai nagykövet jelenlétében a román-amerikai kormányközi megállapodást a cernavodai atomerőmű bővítéséről, amelyről a felek már októberben megállapodtak.

A román kormány közleménye szerint a találkozón jelen volt Nicolae Ciuca ideiglenes román miniszterelnök és Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, valamint az amerikai Eximbank elnöke, Kimberly Reed és Aleshia Duncan, az amerikai energetikai minisztérium képviselője.

Románia amerikai támogatással építené meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es blokkját, emellett felújítanák az 1-es blokkot. Az atomerőműnek jelenleg az 1-es és 2-es blokkja működik, és ezek együttesen termelik Románia villamos energiájának mintegy 20 százalékát.

A találkozón főleg a Három Tenger Kezdeményezés által támogatott projektekről esett szó, de a román-amerikai stratégiai partnerség politikai, katonai, energetikai és gazdasági vetületét is érintették - olvasható a közleményben.

Ciuca szerint a Három Tenger Kezdeményezésben résztvevő országok összekötésére vonatkozó beruházások amerikai támogatása fontos a járvány utáni helyreállítási törekvésekben. Ciuca kiemelte ezek közül a Fekete-tenger parti Konstanca és a lengyel Gdansk között tervezett vasútvonal megépítését, valamint a Via Carpatia út megépítését.

Virgil Popescu román gazdasági és Dan Brouillette amerikai energiaügyi miniszter október elején írtak alá Washingtonban hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!