Alapkamatot emelt a cseh jegybank

Gazdaság, 2019.05.02

A cseh jegybank az eddigi 1,75 százalékról 2 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője csütörtökön, a kamatdöntő tanács ülése után Prágában.

Tavaly november óta ez az első alapkamatemelés. Az alapkamat az utóbbi tíz évet számítva most a legmagasabb.

A jegybank új prognózist is kiadott, amelyben a cseh gazdaság növekedését az idei évre 2,5 százalékban, a jövő évre pedig 2,8 százalékban jelölte meg. A korábbi prognózisban az idei gazdasági növekedést 2,9 százalékra, a jövő évit pedig 3 százalékra becsülte a nemzeti bank.

Pénzügyi elemzők az alapkamatemelést azzal magyarázzák, hogy a csehországi infláció az idei első negyedévben gyorsabban növekedett a vártnál, és ennek következtében a cseh korona árfolyama gyengébb, mint amire a jegybank számított.

A cseh nemzeti bank csütörtökön a Lombard-kamatot is emelte az eddigi 2,75 százalékról 3 százalékra, a diszkont kamatot pedig 0,75 százalékról egy százalékra.

A jegybank ugyanakkor közölte: arra számít, hogy a cseh korona árfolyama az idei év végén várhatóan 25,30 korona/euró körül fog mozogni, a jövő évben pedig 24,70 korona/euró lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!