Állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról határozott a román kormány

Gazdaság, 2022.10.05

Román állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról szóló határozatot fogadott el szerdán a bukaresti kormány; a pénzintézet fő feladata lesz a román gazdaság számára fontos állami és magánberuházások támogatása.

A kormányhatározat elfogadását Adrian Caciu pénzügyminiszter erősítette meg a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a bank létrehozását Románia az Európai Bizottság felé is vállalta az uniós helyreállítási tervben.

Rámutatott: ez volt az egyik fontos lépés az állami bank létesítése irányába. A pénzintézet a román államé lesz a pénzügyminisztériumon keresztül. A tárcavezető szerint a bank fő célja, hogy több lehetőséget biztosítson az állam számára a gazdaság finanszírozására, hiszen az ez irányú igények egyre nagyobbak.

A pénzintézet a nagy országos, illetve az önkormányzatok által végzett kisebb infrastrukturális beruházások finanszírozására lesz hivatott, de kis- és középvállalkozásokat is támogatni fog. Caciu szerint a bank főleg olyan vállalatokat fog támogatni, amelyek a termelésre fektetik a hangsúlyt és a termelési kapacitásukat akarják fejleszteni. Közölte, hogy a bank tőkéje legtöbb 3 milliárd lej (256,6 milliárd forint) lesz, ezt az összeget különböző privatizációkból fogják előteremteni. Reményét fejezte ki, hogy a bank egy-másfél éven belül elkezdi működését. A pénzintézetet egy héttagú felügyeleti testület és egy háromtagú igazgatótanács fogja vezetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!