Állami többletforrást kap az Alföldvíz Zrt.

Gazdaság, 2020.12.28

Több mint 602 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt., amit részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthat - közölte a társaság vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

Nagy László elmondta, októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre az idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként.

A vezérigazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a december eleji online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4 ezer 600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra. Bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Nagy László az MTI-vel közölte, a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de várhatóan újabb tőkeleszállításra nem lesz szükség. Reményét fejezte ki, hogy jövő májusig megtörténik az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának állami feltőkésítése.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, november elején több képviselőtársával közösen törvénymódosítást nyújtott be, hogy "igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót". A módosítás 2021. január 1-jén lép hatályba, így az előzetes kalkulációk szerint az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

A politikus hangsúlyozta, folytatódnak a tárgyalások a cég költségvetési helyzetéről; szavai szerint a tulajdonos önkormányzatok a tőkeemelést az államtól várják. Fontosnak nevezte, hogy már megállapodás van arról, akárhogy is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja Békéscsabán marad.

Hozzátette, választási ciklusoktól függetlenül kormányzati szándék az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami véleménye szerint 2-3 éven belül el is kezdődik.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség - jegyezte meg.

Herczeg Tamás elmondta, Békéscsaba 1,3 milliárd forintot kap a gazdaságvédelmi program részeként az iparűzési adó felére csökkentése miatt kialakult pénzügyi helyzet rendezésére. A 602,8 millió forintot hozzáadva a békési megyeszékhely dobogós helyen áll - fogalmazott.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdona, 32,8 százalék, Békéscsabának van; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!