AM: 2,5 milliárd forint jut járványvédelmi rendszerek kialakítására

Gazdaság, 2020.10.14

Két és fél milliárd forint jut a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására a Vidékfejlesztési programnak köszönhetően, a pályázatot eredetileg kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdették meg - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat számára szólt. Célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatcsökkentése volt. A felhívás keretében építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, így különösen állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, felújítása volt támogatható. Emellett az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése is megvalósítható volt. A gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak - tették hozzá.

A pályázat szükségességét és sikerét mutatja, hogy két pályázati körben összesen 349 darab támogatási kérelem érkezett a Vidékfejlesztési program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint támogatási összeg igényével. A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés, amellyel 2,5 milliárd forint támogatási összegről döntött az Irányító Hatóság, a további pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik - ismertették.

Kiemelték: az agrártárca az eredeti forráskeret megnövelése mellett minden olyan pályázót várhatóan támogatásban fog részesíteni, aki a pályázat benyújtásához szükséges jogosultsági minimum kritériumoknak megfelel.

A beruházások, fejlesztések támogatására nemcsak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként is, amely révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra ésszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos technológia alkalmazásával csökkenthető - tette hozzá az AM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!