AM: a cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása

Gazdaság, 2018.11.08

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az idén kukoricából 7,45 millió tonnát, napraforgóból 1,8 millió tonnát, szójából 174 ezer tonnát takarítottak be, az átlagos terméshozam kukoricából 8,3 tonna, napraforgóból 3 tonna, szójából 2,9 tonna volt hektáronként - ismertette.

Megjegyezte, hogy öt év átlagában az átlaghozamok mindhárom terménynél nőttek: a szójánál és a kukoricánál 20 százalékkal, a napforgónál 10 százalékkal.

Feldman Zsolt kérdésre válaszolva közölte: a 15 400 hektár cukorrépa termesztési terület 59 százalékát, mintegy 9 ezer hektárt már betakarítottak, a munkákat nehezíti a száraz időjárás.

Az államtitkár megjegyezte, az időjárás az őszi vetéseknek sem kedvez, a szárazság kihathat a kalászosok jövő évi termésére, és utalt a nemzetközi gabonatanács jelentésére, amely szerint a 2018-2019-es szezonban világszinten a gabonakészlet deficites lesz, azaz a termelést jelentősen meghaladó felhasználási szint várható.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a szántóföldi növények vetése a meleg időjárás miatt egy hónappal előbb fejeződött be, és a csapadékhiányt az őszi káposztarepce minden bizonnyal meg fogja érezni.

A szövetség elnöke kitért arra, hogy a Duna alacsony vízállása miatt gondot jelent a gabona kiszállítása, emiatt a tárolás elhúzódik, nehezen ürülnek ki a raktárak.

Újságírói kérdésre válaszolva Feldman Zsolt elmondta, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési szezon. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!