AM: a gazdálkodókat kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani

Gazdaság, 2024.05.30

Versenyképes, válságálló, fenntartható, gazdabarát és tudásalapú jövőbeli uniós mezőgazdasági politikára van szükség - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István, aki a Cesare Onestinivel, a Tanács Főtitkárságának Mezőgazdasági, Halászati, Szociális és Egészségügyi főigazgatójával találkozott.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő Közös Agrárpolitika időszakában annak tudatában kell meghatározni a mezőgazdasági ágazattal szemben támasztott követelményrendszert, hogy az európai gazdák az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós állampolgár számára. Az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás - tette hozzá.

A soros magyar uniós elnökség célkitűzései közül a tárcavezető kiemelte, hogy prioritásként tekintenek majd a közös piacszervezésre vonatkozó rendelet módosítására, valamint a határokon átnyúló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok leküzdésére vonatkozó új javaslatokra. Magyarország a versenyképesség és válságállóság jegyében nagy hangsúlyt kíván fektetni a határokon átnyúló állatbetegségek elleni küzdelemre, ezen belül a vakcinázás megelőző jelentőségére. Emellett folytatjuk a tárgyalásokat az új génkezelési technikákra, a növényi és erdészeti szaporítóanyagokra, az erdészeti monitoringra, az állatok szállítás közbeni védelmére, valamint a kutyák és macskák jólétére vonatkozó jogszabályi javaslatokról is - sorolta Nagy István a közlemény szerint.

Kifejtette továbbá, az elnökségi félév során Magyarország az Európai Bizottsággal együttműködve az akvakultúrára is figyelmet tervez fordítani. Magyarország meggyőződése, hogy csak akkor lehet előre lépni ennek a területnek a fejlesztésében európai szinten, ha arra nem mint különálló ágazatra tekintenek, hanem a többi szakterülettel integráltan közelítik meg a fejlesztés útjában álló kihívásokat. Olyan rendszert kell felépíteni, ami több lábon áll, és mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi és társadalmi szempontból is fenntartható - emelte ki az agrártárca vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!