AM: a gépesítettség színvonala versenyképességi kérdés a mezőgazdaságban

Gazdaság, 2022.12.05

Miközben örülünk az agrárium múltbeli sikereinek, abban vagyunk érdekeltek, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások és termelők a következő időszakban is hatékony, jövedelmező tevékenységet végezhessenek. Ennek egyik fontos feltétele a folyamatosan fejlődő, magas szintű háttér a mezőgazdasági termelésben részt vevő gépekhez, technológiákhoz kapcsolódó szolgáltatások területén - fogalmazott Feldman Zsolt az Axiál Kft. új, bajai szervizműhelyének átadóján, amelyről az Agrárminisztérium (AM) hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági gépgyártó- és forgalmazó cég ünnepségén azt mondta: ez a vállalkozás partner a tudásintenzív agrárium fejlődésében. Ám mint fogalmazott, ez nem is lehet másképp, hiszen technológiai modernizáció zajlik a világban és a hazai mezőgazdaságban egyaránt, amelynek fontos jele az itthoni gépértékesítés évek óta dinamikus növekedése. 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom átlépte a 300 milliárd forintot - írják a közleményben.

Van mire büszkének lennünk, az utóbbi egy évtizedben a mezőgazdasági termelés hatékonysága másfélszeresére nőtt - emlékeztetett az államtitkár a tájékoztatás szerint.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program számos pályázati felhívása nyújtott támogatási lehetőséget gépek, eszközök beszerzéséhez. Az agrárkormányzat a szántóföldi növénytermesztők mellett külön figyelemmel volt a kertészetek, állattartók gép- és technológiai fejlesztési igényeire, és nagy hangsúlyt fektettek a korszerű munkagépek, betakarítógépek termelésbe állítására. Ugyanakkor az agráriumot is sújtó gazdasági körülmények, a rendkívüli aszály, az energiaválság miatt az agrárkormányzat most a vállalkozások likviditásának fenntartását segítő intézkedésekre kell koncentrálni, hitelmoratóriummal, kamatstoppal, kamattámogatási programmal segítjük a gazdálkodókat - fogalmazott Feldman Zsolt.

A gépvásárlások kapcsán felhívta a figyelmet az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max hiteltermékre, melynek révén 1,5 százalékos nettó ügyleti kamatszinttel lehet akár 10 éves futamidejű hitelhez jutni.

Hangsúlyozta, mindannyiunk érdeke, hogy minél több vállalkozás legyen eredményes, ehhez kulcskérdés az agráriumban dolgozók számára a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás, amelyhez az Axiál jó partner. Ebben a versenyben segíti a mezőgazdasági vállalkozásokat a cég, nyújt számukra 21. századi szolgáltatást gépekkel, alkatrészekkel, szaktudással - mutatott rá az Agrárminisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!