AM: átadták a Naplás-tavi kilátót

Gazdaság, 2021.06.18

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Bejárható Magyarország Programnak, illetve az önkormányzati együttműködéseknek köszönhetően megújították Magyarország erdei infrastruktúráját: a túraútvonalakat, az erdei szálláshelyeket és az ökoturisztikai létesítményeket. A Naplás-tavi kilátó újabb mérföldkő ebben a sorban, mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Naplás-tavi kilátó átadóján - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Szentpéteri Sándor kifejtette, a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti és a Budapest környéki erdők látogatottsága 2020-ban mintegy 25-30 százalékkal megemelkedett, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban. Az ismert kiránduló és sétálóhelyek kezdtek túlzsúfolttá válni, felmerült az igény, hogy a városokban és a városok környékén újabb helyszíneket lehessen bekapcsolni a rekreációs és turisztikai véráramba.

A helyettes államtitkár elmondta, a járványhelyzet miatt megváltozott szokások, a klímavédelem és a városi emberek jövője iránti elkötelezettség egyaránt a városi erdők felfedezése felé irányítja a figyelmet. A magyar erdőgazdálkodási ágazat egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése: egészséges, kellemes környezetet nyújtó, klímavédelmi funkcióiban támogatott, kikapcsolódásra alkalmas helyszínt adó városi erdők biztosítása a nagyvárosokban élők számára. Érdekességként megemlítette, hogy Budapesten az egy főre jutó körülbelül 22 négyzetméter zöldfelületből több mint 15 négyzetméter, azaz a zöldfelület közel 70 százaléka erdő, ennek nagy részét állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli - írták.

Szentpéteri Sándor leszögezte, sok szempontból példaértékű turisztikai fejlesztés eredménye a Naplás-tavi kilátó. A XVI. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködéséből megvalósult fagerendákból álló, 27 méter magas építmény páratlan panorámát nyújt a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre - közölték.

A közlemény szerint Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő azt mondta, a mostani kilátó egy igazi építészeti kuriózumnak számít, hiszen jól illeszkedik a környezetbe. Nagyon büszke arra, hogy a kerület immár két kilátóval is büszkélkedhet.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója elmondta, a főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is volt fontos a Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó megépítése. Az erdőgazdálkodóknak a jövőben olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megfelelő partnerekkel tudnak szövetségre lépni és közös erővel munkálkodni a feladaton - írták.

Kovács Péter polgármester a közlemény szerint azt mondta, hogy a Naplás-tavi kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat kooperációja tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a beruházás költsége 100 millió forint volt. A polgármester kiemelte, a kirándulók egy hete már szabadon látogathatják a kilátót, amelyet - az építményben elrejtett számláló szerint - idáig 4000-en kerestek fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!