AM helyettes államtitkár: a tavalyinál is több támogatáshoz juthatnak a gazdák, ha jól döntenek

Gazdaság, 2023.01.26

A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az AGROmashEXPo és Agrárgép Show-GOSZ szántóföldi szakmai napján.

Az agrárgazdaságot érintő újdonságokról tartott előadásában a helyettes államtitkár rámutatott: két dolgot nem lehet az idén tenni, megszokásból gazdálkodni, és megszokásból támogatást igényelni.

Juhász Anikó a fontos változások között említette, hogy egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá. Hangsúlyozta, a legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultság-kiosztásokat. A gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik - jelezte.

További újdonság a fiatal gazda fogalmának változása. Az idén már sokkal nagyobb területre és sokkal nagyobb fajlagos összegre pályázhatnak a fiatal gazdák, viszont nehezebb lesz fiatal gazdának lenni - hívta fel a figyelmet Juhász Anikó. Hangsúlyozta: az uniós szabályok értelmében csak a teljesen újonnan induló gazdálkodók részesülhetnek ebből a támogatásból. Hozzátette, a tárca azon dolgozik, hogy az őstermelők családi gazdaságában az egészen fiatalokat tekinthessék induló termelőnek.

Rendeletben változik az aktív gazda fogalma is - ismertette. Az elmúlt években nem vizsgálták a gazdák aktivitását, az állam azt határozta meg, ki nem tekinthető mezőgazdasági termelőnek. Mostantól igazolni kell az aktivitást, de a cél az, hogy senki ne maradjon ki, minimális mezőgazdasági árbevétellel is igazolható lesz az aktivitás - jelezte.

Juhász Anikó kitért arra, hogy változnak a zöldítés alapfeltételei, az új feltételeket az összes terület alapú támogatáshoz is be kell tartani. Elmondta, minden változásról képzést kapnak a falugazdászok, és kiadványokkal is segítik a termelők tájékozódását.

A helyettes államtitkár megemlítette az új zöld támogatást, az agroökológiai programot, amely egy önkéntes támogatás számos feltétel teljesítése mellett. Közölte, a jogszabályok márciusban várhatóak, és készül az agrárkamarával közösen egy szakmai kiadvány is. Hangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát, mert ha jó döntéseket hoznak a termelők, akkor meggyőződése szerint az idén több támogatáshoz juthatnak, mint 2022-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!